top of page

Titanicin osterihaarukoista


Titanicin ensimmäisen luokan matkustajien viimeisen illallisen menussa oli ostereita. Ja siitä ajasta lähtien historian harrastajat järjestävät vuosittain 14. huhtikuuta ”muistilounaita”, joiden ruokalista, ruokien tarjoilujärjestys, kattausperiaate yms. ovat tarkoin määriteltyjä … Seis! Ajatukseni tarttui sanaan ”kattaus”. Entä millaisia osterihaarukoita Titanicilla käytettiin?


Kaikissa transatlanttisen höyrylaivan haaksirikosta kertovissa kirjoissa esitetään laivaan toimitettuihin ruokavaroihin ja astioihin liittyviä tilastollisia tietoja. Muiden joukossa mainitaan peräti tuhat osterihaarukkaa.


Titanicin posliiniastioita koskeva kysymys on suurin piirtein selvä. 1. luokan salonkia varten tarkoitettu vihreillä seppeleillä koristettu valkoinen pöytäastiasto oli englantilaisen Royal Crown Derby –tehtaan valmistama. Titanicin uppoamisen 100-vuotispäivän johdosta tehdas käynnisti uudelleen tämän tuotesarjan tuotannon, ja astiasto voidaan halutessaan ostaa.


Haarukoiden ja lusikkojen osalta tilanne on mutkikkaampi. Titanicille on toimitettu yhteensä 44 000 pöytähopeaesinettä. Monta tehdasta toimitti samanaikaisesti aterimia Titanicia omistamalle White Star Line -varustamolle. Niihin kuuluvat kuuluisat Walker & Hall, Mappin & Webb ja Elkington.

Oletetaan, että juuri Elkington –tehtaan Du Barry –sarjan aterimia käytettiin 1. luokan lounassalongissa.


Tämän lisäksi Arthur Price & Co. Ltd ilmoittaa, että sen Birminghamissa sijaitseva pieni tehdas sai White Star Linelta tilauksen aterimista. Ja että he toimittivat 1900 -luvun alussa Titanicille muodikkaan Ribbon and Reed -designin mukaan valmistamia hopea-aterimia.


He vakuuttavat, että juuri heidän tuotteensa nostettiin pohjasta Paul-Henri Nargeoletin johtamien tutkijoiden toimesta vuonna 1987 ja löydettiin vuonna 1994 Titanicin hylyn etuosassa olevasta astianpesukoneesta, jossa sijaitsi 1. luokan ravintola. Turman 100-vuotispäivän johdosta he laskivat markkinoille myös Titanic Luxury –sarjan.Mutta ei pohjasta nostetuissa eikä uudelleen valmistettavissa tuotesarjoissa ei ole osterihaarukoita.

Tässä on kuva James Cameronin elokuvasta Titanic. Muistatteko, kuinka Jack kysyy naapuriltaan Molly Brownilta, ovatko kaikki nämä aterimet tarkoitettu hänelle. Kuten näette kaviaarilusikan ja keittolusikan välissä on osterihaarukka.


Se saattaa olla toisesta sarjasta. Elkingtonin Du Barry -tuotesarjassa ei koskaan näköjään ollut osterihaarukoita. En tiedä miksi juuri tämä haarukka on näytetty elokuvassa, mutta hollywoodilaiset stilistit ovat tehneet hyvää työtä ja haarukka vastaa tyyliltään sen aikakauden muotia.

On mahdollista, että uponneelta laivalta nostetaan joskus vaikka yksi osterihaarukka. Nyt voimme kuitenkin olettaa, että tämä haarukka on näiden Titanicin sisarlaivalta Olympicilta peräisin olevien osterihaarukoiden näköinen.


Original text source https://reginablog.wordpress.com/2018/06/07/pro-ustri4nie-vilki-s-titanika/

17 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page